Ked's Story




Penulis  :  Hlovate
Negara  :  Malaysia
Bahasa  :  Melayu
Genre    :  Malay Fiction
Penerbit : Jemari Seni Publishing
Saiz Fail :  0.46 MB
Tarikh Terbitan : 2009
ISBN : 978-967-5118-24-1
978-967-5118-24-1
978-967-5118-24-1
978-967-5118-24-1
Rating : ★★★★★






Ulasan :

Ked's Story karya Hlovate merupakan salah satu ceritera cerpen yang terkandung di dalam buku 'Pelangi' yang menghimpunkan karya tiga penulis iaitu Syud, Hlovate dan  Noor Suraya.

Karya ini mengisahkan tentang Khalid Faizal atau lebih dikenali dengan Ked aka 'Ked Flop of Wrath' seorang budak skater yang dunianya hanya tahu skate aje. Ked adalah abang Minn dalam karya 'Versus'. Digambarkan sebagai budak skater yang ala-ala skema, seorang anak yang mendengar kata, abang yang penyayang dan agak konservatif dalam menjaga batas pergaulan.  Walau pun pertemuan pertamanya dengan Nawal aka Lady telah menyebabkan Ked mengamuk tahap tak ingat pada Nawal, namun hadiah dari Nawal telah berjaya menyejukkan hati Ked. Mereka kemudian tidak pernah lagi berjumpa selepas kejadian itu. Selepas tiga tahun sambung pelajarannya di Florida-Virginia, telah menemukan semula Ked & Nawal sewaktu menemani sahabatnya Hadi berjumpa dengan Diana sahabat Nawal. Pertemuan yang tidak disangka itu telah menimbulkan suatu perasaan di hati Ked walaupun berkali-kali dia cuba untuk menidakkannya. Malah pertemuan selama enam tahun itu telah memulakan persahabatan di antara mereka sehingga mereka kembali ke tanahair dan mula bekerja. Jadi, kalau nak tahu bagaimana kesudahan cerita ini, kena dapatkan cerpen ini ye....

Untuk makluman, sebenarnya karya ini aku baca secara online di www.e-sentral.com iaitu e-book Malaysia portal yang secara tidak sengaja aku jumpa setelah tercari-cari semua karya penulis pujaan hatiku ini. Alhamdulillah akhirnya dapat juga aku baca kisah Ked yang buat 'naik bulu roma' aku ni.  Sejujurnya setelah habis baca karya ini baru aku dapat tahu siapa sebenarnya Ked dan Nawal dalam karya 'Versus' dan baru aku dapat memahami keseluruhan isi cerita dalam kebanyakan karya penulis hebat ini. Dan aku rasa dalam setiap karyanya aku dapat menghayati mutiara indah dan maksud tersirat yang cuba disampaikan oleh penulis hebat ini. Walaupun jalan cerita yang cuba dipaparkan nampak seakan kurang menarik kerana kisah tentang anak muda skaters. Namun penulis berjaya mendidik dan menyedarkan dan secara tidak langsung mengajak pembaca untuk sama-sama mencari jati diri sebagai seorang Muslim yang sebenarnya.





Hayati mutiara indah yang tertulis di dalam karya hebat ini :-

"Korang punya mindset aku respect, so please treat mindset aku dengan cara yang sama. Relationship bagi aku ada satu ending je. Marriage. Aku tak nak bawak awek lawa seksi ke hulu ke hilir buat teman sosial macam dah kahwin, lepas tu dah nak kahwin nanti cari lain pulak. Aku nak wife aku nanti, yang tak pernah disentuh dipandang lelaki selain daripada yang patut. Dan aku tak rasa patut untuk aku buat macam tu pada mana-mana perempuan yang bakal jadi isteri orang jugak satu hari nanti."  ~ Ked


"...This danger is romanticism, which lead people to live, not according to their reason, but according to their emotions; that is according to their desires, hatreds, their susceptibility to temptations and their whims..." ~ (Romanticism: A Weapon of Satan by Harun Yahya)







No comments:

Post a Comment